Dolgozz bárhonnan biztonságosan a Fortinet támogatásával

Munka – munkahely. Évtizedekig megbonthatatlanul összetartozott ez a két fogalom. Az ezredforduló után, az internet megjelenésével kezdődtek a változások. A notebook, az okostelefon, a saját eszközök használata (BYOD), a szélessávú internet, a felhő és az LTE/5G technológia teremtették meg azután azt a környezetet, ahol már nincs technikai oka a “benti” munkához való ragaszkodásnak. A „kegyelemdöfést” végül a COVID-19 járvány adta meg. Miután teljes cégek álltak át az otthoni munkavégzésre bebizonyosodott, hogy az irodán kívül is lehet eredményesen dolgozni. (Sőt!)

Az elmúlt időszakban egy új hárombetűs rövidítés jelent meg, a WFA. Jelentése: Work-From-Anywhere (dolgozz bárhonnan). Az egyik legismertebb technológiai elemzőcég, a Gartner előrejelzése szerint 2024 év végéig jelentősen átalakul a munkavégzés módja. A teljes munkaerő 60 százaléka már nem az irodában akar dolgozni. A szellemi dolgozók 75 százaléka gondolja úgy, hogy számára legfeljebb a hibrid munkavégzés (minimalizált irodai jelenlét) az elfogadható.

A hibrid munka veszélyei

Nem a lelki terhekről, a munka-magánélet egyensúlyról akarunk itt írni. (Ezeknek a témáknak másutt bőséges irodalma van.) Az irodán kívüli munkavégzés olyan kiberbiztonsági kockázatokkal jár, amikkel feltétlenül foglalkozni kell. A COVID-19 miatt rengeteg munkavállaló tért át egyik napról a másikra az otthoni munkára. A korábbi, biztonságos irodai környezetből kilépve egyszer csak rosszul védett, vagy esetleg teljesen védtelen hálózaton kezdtek el dolgozni, miközben a munkahelyi hálózatba való belépés és a végpontok ellenőrizetlenné váltak.

A kiberbűnözők rendkívül gyorsan reagáltak az új helyzetre. Jól jelzi ezt, hogy a FortiGuard Labs jelentése szerint 2020. júniusa és 2021. júniusa között a zsarolóvírus-incidensek száma 1100 százalékkal növekedett. A következmény súlyos: a Fortinet egy friss felmérése szerint a cégek 67 százaléka küzd valamilyen zsarolóvírusokhoz köthető problémával.

Hibrid stratégia biztonságosan

A hibrid munkavégzés során a dolgozók jellemzően heti 1-2 napot töltenek az irodában, a többi napon otthonról dolgoznak. Ez azzal jár, hogy legfontosabb munkaeszközeiket hozzák-viszik magukkal, közben pedig folyamatosan hozzá kell férniük a felhőben található alkalmazásokhoz, az adatközpontokhoz és az SaaS (szoftver-mint-szolgáltatás) környezethez.

Mindez csak akkor működhet, ha a cégek kiterjesztik a WFA szemléletet a kiberbiztonságra is! Olyan megoldást kell kialakítaniuk, melyek képesek biztonságosan támogatni a munkavállalók szabad fizikai mozgását, biztosítják a munkához szükséges eléréseket és jogosultságokat és a munkavégzés helyétől függetlenül biztonságot nyújtanak számukra.

A végpontvédelemtől az azonosításig

Legelőször is a végpontok biztonságára (EPP/EDR) van az otthon dolgozóknak szükségük, Zero Trust Access és ZTNA megoldással kombinálva. Ezen túl Secure SD-WAN és SASE szoftverek biztosíthatják a biztonságos hálózati csatlakozást. A hozzáférés-szabályozást ellenőrző szoftver (access point engines) biztosítja a felhasználó és a használt gépek azonosítását, a helyszínen, és a géptípuson alapuló ellenőrzést majd a státusz alapján engedélyezi a hozzáférést.

A cégek számára a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy mindenhez tucatnyi, vagy még annál is több céges eszközt kellene beszereznie. Az egyik gyártótól a végpontvédelmet, a másiktól az EDR-t, a harmadiktól pedig az azonosítási szolgáltatást. Könnyen előfordulhat, hogy ezek a szoftverek eltérő igényeket is jelentenek, például másfajta tűzfalat kell hozzájuk telepíteni. Egy egységes és megbízható megoldást ennyi beszállítóval megvalósítani szinte lehetetlen vállalkozás.

Kompromisszumos megoldásként a cégek gyakran bonyolult kerülőutakat dolgoznak ki. Ezek azután olyan túlbonyolított informatikai környezetet eredményezhetnek, aminek menedzselése jelentős IT erőforrásokat köt le.

A Fortinet adatbiztonsági megoldása a “dolgozz bárhonnan” modell támogatására

A Fortinet felismerte a problémát és meglévő, széles portfoliójából létrehozta a kifejezetten a hibrid munkavégzést támogató Fortinet Security Fabric csomagot. Ezt használva a cégek a hibrid környezetben dolgozva is biztonságban lehetnek. A Fortinet teljesen integrált biztonsági szolgáltatása zökkenőmentesen kezeli a cég munkatársait akár otthonról dolgoznak, úton vannak, akár az irodában végzik munkájukat. Akárhol is vannak, mindenhol ugyanazt a nagyvállalati szintű védelmet élvezhetik.

A Fortinet az egyetlen megoldásszállító, amelyik képes egyszerű, mégis teljes megoldást nyújtani a leggyakoribb WFA szcenáriókra: az irodai munkára, a home office-ra és a mobil munkavégzésre is.

Iroda

Mivel a cégnek megvannak már a munkavégzést biztosító alkalmazásai, itt az ezekhez való biztonságos csatlakozás a cél. A potenciális sebezhetőség és a harmadik féltől származó szoftverek sebezhetőségének kivédése érdekben a következő eszközök integrált kombinációját kínálja.

Otthoni munkavégzés

A távolról, vagy otthon dolgozók jellemzően egy olyan házi irodai környezetből jelentkeznek be, ami laptopot, monitort és külső webkamerát tartalmaz. Sajnos ezeket az otthoni hálózatokat a legtöbb esetben „gyenge”, házi használatra szánt WiFi routerekkel védik. A munka során olyan IoT eszközöket használnak, melyek kitűnő hozzáférési lehetőséget kínálnak a hackerek számára. A házi hálózatok a videókonferenciák során sincsenek biztonságban, hiszen lehetséges, hogy a család valamelyik tagja éppen streamelt filmet néz, vagy online videójátékot játszik.

A Fortinet az otthon dolgozók számára a menedzselt, vállalati szintű biztonsági szolgáltatások kombinációját nyújtja. Ez a következőket tartalmazza:

Utazás

Az úton levő munkatársak gyakran megbízhatatlan, és nem biztonságos hálózatokra támaszkodva használnak céges erőforrásokat. Ez fenyegetéseknek nyithat utat, lehetővé téve a kiberbűnözők számára, hogy lehallgassák a nyílt kommunikációt, vagy támadásokat indítsanak a nem megfelelően védett eszközök ellen. A Fortinet a következő integrált eszközök kombinációjával teszi biztonságossá az úton lévők kommunikációját:

WFA Security - mesterséges intelligenciával (AI) és gépi tanulással (ML) megerősítve

A FortiGuard Labs élvonalbeli mesterséges intelligencia és gépi tanulási technológiákat alkalmaz, hogy kritikus védelmet és használható fenyegetésekkel kapcsolatos felderítést biztosítson a szervezetek számára. Ezek a szabadalmaztatott rendszerek a Fortinet biztonsági termékeit a rendelkezésre álló legjobb fenyegetés-azonosító és védelmi információkkal látják el azáltal, hogy folyamatosan figyelik a globális támadási felületet több millió hálózati érzékelő és több száz információmegosztó partner segítségével.

Egyszerűsített licencelés és támogatás a teljes adatbiztonság érdekében

A technológia mindig csak a megoldás egyik része. A Fortinet elkötelezett a FortiTrust security-as-a-service (szolgáltatásként nyújtott biztonsági megoldások) portfólió bővítése mellett. Ez egyszerűsített fogyasztást és egységesített licencelési modelleket kínál, amelyek zökkenőmentesen követhetik a felhasználókat bármilyen környezetben, így az otthoni és a távoli munkában is. A FortiTrust lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy dinamikusan alkalmazkodjanak a WFA kihívásaihoz.

Összegzés

Az itt felsorolt és röviden ismertetetett megoldások mind akár már ma elérhetők a Fortinet Security Fabric részeként. A Fortinet az egyetlen megoldásszállító amely egyaránt támogatja a ZTNA hozzáférést az irodában, utazás közben és otthonról dolgozva is. Csak a Fortinet képes az összes szükséges komponenssel támogatni mindhárom munkavégzés-formát egy integrált, automatizált kibervédelmi platform részeként.

„Home office”-ban, vagy utazás közben is dolgozhatnak a munkatársai.
Ne hagyja őket védelem nélkül, mert ezzel az egész céget veszélyezteti! Keresse kollégáinkat, ismerje meg alaposabban a cikkben leírt megoldásokat!

Értesüljön legfrissebb tartalmainkról,
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Fortinet

KKV

Konfigurátor

Bizonytalan mely Fortinet megoldásra van szüksége? Segítünk!

Konfigurátorunk segítségével most megtudhatja, mely Fortinet eszközben/ szolgáltatásban érdemes gondolkodnia, hogy kompromisszummentes védelmet biztosíthasson vállalata számára.

1
2
3
4
5

1.Lépés

Szükségünk lesz pár cégére vonatkozó információra

2.Lépés

Az adathasználatról

Pl.: Egy kisebb iroda, ahol jellemzően csak szöveges fájlokkal dolgoznak alacsony adatmennyiséget, míg egy stúdió, ahol egy publikus felhő tárhelyre mentik a média anyagokat magas adatmennyiség használatot jelent.

3.Lépés

Funkciók, melyekre szüksége lehet

4. LÉPÉS

A megadott adatok alapján javasolt Fortinet megoldások

FortiGate-30E eszköz

FortiGate-60E eszköz

FortiGate-100E eszköz

FortiGate-200E eszköz

FortiClient EMS

FortiClient VPN

Fortinet Unified Threat Protection

FortiToken

5.Lépés

Ajánlat pontosítása

Szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy kalkulátorunk kizárólag tájékoztató jellegű adatokkal szolgál, azok nem tekinthetőek teljes értékű ajánlatnak. Amennyiben szeretne teljesebb képet kapni, és szeretné, ha szakértő kollégáink vizsgálnák meg egyedi igényeit, kérjük töltse ki az alábbi adatlapunkat.

INGYENes Fortinet CTAP DEMÓ

Ismerkedjen meg testközelből a Fortinet Security Fabric előnyeivel!

Töltse le brosúránkat, tudjon meg többet ingyenes szolgáltatásunkról. A Fortinet Cyber Threat Assessment Program segítségével felmérheti hálózata valódi kitettségét a kiberfenyegetettségnek.