7 megfigyelés a Covid-19 kiberbiztonságra gyakorolt hatásáról

2019. márciusa óta a COVID-19 járvány gyökeresen forgatta fel az életünket. A legtöbbet az otthoni munkára való áttérésről, a turizmus és a vendéglátás radikális visszaeséséről beszélnek, de érdemes tudni, hogy a járvány a kiberbiztonságot is erősen, többféleképpen és maradandóan érintette.

Az alábbiakban azzal a 7 legfontosabb hatással foglalkozunk, amiket a Fortinet szakemberei is megfigyeltek.

1.

A COVID-19 nem válogat: a vírus mérettől függetlenül minden céget érint

A koronavírus – járvány a kis családi cégeket ugyanúgy érinti, mint a nagy, nemzetközi vállalatokat. A legtöbbjük a fertőzésveszély miatt áttért az otthoni munkára. Ennek következménye, hogy a céges hálózatot ki kellett terjeszteni a dolgozók lakására, hiszen otthon ugyanolyan biztonságosan kell tudni dolgozniuk, mintha az irodában ülnének.

Minden otthoni munkanap olyan, mint korábban a (ritka) “gyerekes” irodai nap. A legnagyobb különbség azonban az, hogy korábban fel sem merült, hogy a gyerek a céges hálózaton keresztül írja meg a leckéjét, tartson zoomos zongoraórát, vagy játsszon netes játékot – veszélyeztetve ezzel (tudtán kívül) az adathálózatot. Az otthoni hálózat rései komoly támadási felületeket jelentenek. (Lehet, hogy a szülők valamikor kaptak munkahelyükön biztonsági tudatossági tréninget, de a gyerekek biztosan nem.)

2.

A kiberbiztonság nem egyenlő a technológiával – a hálózatvédelem nem hagyhatja figyelmen kívül az emberi tényezőt

Hiába a bombabiztos technológia, ha a hálózatot használó munkatársak nem rendelkeznek megfelelő biztonsági ismeretekkel. Ahány munkatársa van a cégnek, annyi a potenciális biztonsági rés. Ezeket kizárólag csak a számukra szervezett biztonságtudatossági tréningekkel szüntethetik meg.

A Fortinet szakemberei látják, hogy nagy az igény a végfelhasználókat (nem az informatikusokat) célzó tréningekre. Csak ennek révén válhat a „kiberéberség” a vállalati kultúra részévé. Szerencsére sok jó anyag érhető el, melyekből egyebek mellett kiderül, hogyan működik az adathalászat, mi a zsarolóvírus és hogyan védekezhetünk ellenük. (Ajánljuk további cikkeinket, az angolul olvasók figyelmébe pedig a Fortinet több szintet is célzó ingyenes tréningjeit is.)

3.

„A hibrid munkavégzés” felajánlása segíti a toborzást, de nehezíti a kiberbiztonság megteremtését

A munkához szükséges technikai ismeretek mellett minden korábbinál fontosabbak a kommunikációs és együttműködési készségek. A távoli munkánál ugyanis megszűnik az a természetes környezet, amit a személyes jelenlét tesz lehetővé.
A megváltozott körülmények között még a korábbinál is nagyobb az igény a képzett kiberbiztonsági szakemberekre. Csak az intenzív képzés segíthet benne, hogy a cégek a jövőben is biztonságban legyenek.

4.

A kiberbiztonság nem csak a mérnököknek való munka

A kiberbiztonsági iparra gondolva hajlamosak vagyunk kizárólag a technikai feladatokra gondolni. Valójában, ahogy minden más iparágban, itt is sokféle feladatkör létezik.
Minden részlegnek szüksége van tehetséges emberekre, így a pályakezdőtől a vezetői szintig mindenhol adódnak lehetőségek.

5.

A cégvezetés kiemelt szerepe

Bár egy cég minden dolgozója fontos szerepet játszik a kibervédelemben, a cégvezetés felelőssége meghatározó. A vezetők azok, akiknek megfelelő rálátásuk van a kockázatokra és a támadással szembeni ellenálló képességre.

Az iparágtól és a kibertámadások iránti kitettségtől függően a cég információbiztonsági vezetője (CISO) különböző szervezeti szinteknek kell hogy jelentsen. Ha például egy hackertámadás megbénítaná az egész céget, akkor közvetlenül a legfelső vezetőnek kell jelenteni, és mellette az egész vezetőséget is értesíteni kell.

6.

Kiberbiztonság: állandó változás és alkalmazkodás

A kibertámadások egyre kifinomultabbak és egyre gyakoribbak. A Fortinet szakmai jelentése szerint az elmúlt 12 hónapban több, mint tízszeresére nőtt a zsarolóvírusok száma. A jelentés kiemeli, hogy a zsarolóvírusok nemcsak gyakoribbá váltak, de a korábbinál több kárt is okoztak. Bénító támadás érte többek között az ellátóláncok több ismert cégét is, amivel közvetve még nagyobb hatást váltottak ki. 

Szerencsére a kibertámadásokkal szembeni védelem is egyre erősödik. A Fortinet az eddig használt technikák mellett egyre jobban beépíti munkájába a mesterséges intelligenciát (AI) és a gépi tanulást (ML). Ennek fő oka, hogy a fenyegetések mennyiségének radikális növekedése miatt ma már nem lehet kizárólag az emberi erőre hagyatkozni a monitorozásban. 

A cégek megbízható tanácsadókat keresnek, hogy segítsenek nekik a jelenlegi megoldásaik maximális kihasználásában. A HRP cégcsoport mindig is komolyan vette ezt a szerepet. A világjárvány hatására a távmunkához olyan csomagokat fejlesztettünk ki, aminek segítségével ügyfeleink könnyedén bővíthetik hálózatukat. Gondoskodtunk róla, hogy ügyfeleink kihasználják a meglévő megoldásaik összes funkcióját a maximális védelem érdekében.

7.

A biztonságtudatosság bevált gyakorlata meghatározó

A legfontosabb dolog, amit egy cég dolgozójának meg kell értenie, hogy otthon dolgozva a munkakörnyezet a vállalat hálózatának a kiterjesztése. Ha pedig így van, akkor potenciális belépési pont is lehet. A megfelelő jelszavat érintő szabályok ugyanolyan fontosak otthon, mint az irodában. Ugyanez vonatkozik a biztonságos munkaállomás fenntartására is. Ez azt jelenti, hogy ne engedje meg más családtagnak a munkahelyi eszközök használatát, és gondoskodjon arról, hogy ne hagyjon bizalmas információkat mások számára láthatóan.

A Fortiner kiberfenyegetésekkel foglalkozó 2021-es jelentése szerint az egyik legveszélyesebb tendencia, hogy a kibertámadások egyre inkább az otthonról dolgozók hálózatait veszik célba. Ezzel a módszerrel a támadók eljuthatnak a cégek korábban jól védett eszközeiig.  

A cégeknek gyorsan kell lépniük és ha még nem tették meg, biztonságtudatossági képzést kell nyújtani dolgozóiknak – különösen az otthon dolgozóknak. Az embereknek meg kell érteniük, hogyan néz ki egy kibertámadás, milyen formákat ölthet, milyen következményekkel járhat és mit kell tenniük, ha feltételezik, hogy támadás érte őket. A home office-ban dolgozóknak tovább kell adniuk a legfontosabb biztonsági tudnivalókat családjuknak is.

Összegzés

A COVID-19 számos területen alakította át az életünket. Ezek közül az egyik meghatározó változás az otthoni munkavégzés (“home office”) széleskörű elterjedése. A sokak által kedvelt otthoni munkavégzés veszélyeket is rejt magában. Az otthoni hálózat kevésbé védett, ezen keresztül pedig a céges hálózatba is bejuthatnak a kiberbűnözők. A megfelelő védelmi eszközök beszerzése mellett nagyon fontos a dolgozók biztonsági tudatosságának a fejlesztése is.

Értesüljön legfrissebb tartalmainkról,
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Fortinet

KKV

Konfigurátor

Bizonytalan mely Fortinet megoldásra van szüksége? Segítünk!

Konfigurátorunk segítségével most megtudhatja, mely Fortinet eszközben/ szolgáltatásban érdemes gondolkodnia, hogy kompromisszummentes védelmet biztosíthasson vállalata számára.

1
2
3
4
5

1.Lépés

Szükségünk lesz pár cégére vonatkozó információra

2.Lépés

Az adathasználatról

Pl.: Egy kisebb iroda, ahol jellemzően csak szöveges fájlokkal dolgoznak alacsony adatmennyiséget, míg egy stúdió, ahol egy publikus felhő tárhelyre mentik a média anyagokat magas adatmennyiség használatot jelent.

3.Lépés

Funkciók, melyekre szüksége lehet

4. LÉPÉS

A megadott adatok alapján javasolt Fortinet megoldások

FortiGate-30E eszköz

FortiGate-60E eszköz

FortiGate-100E eszköz

FortiGate-200E eszköz

FortiClient EMS

FortiClient VPN

Fortinet Unified Threat Protection

FortiToken

5.Lépés

Ajánlat pontosítása

Szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy kalkulátorunk kizárólag tájékoztató jellegű adatokkal szolgál, azok nem tekinthetőek teljes értékű ajánlatnak. Amennyiben szeretne teljesebb képet kapni, és szeretné, ha szakértő kollégáink vizsgálnák meg egyedi igényeit, kérjük töltse ki az alábbi adatlapunkat.

INGYENes Fortinet CTAP DEMÓ

Ismerkedjen meg testközelből a Fortinet Security Fabric előnyeivel!

Töltse le brosúránkat, tudjon meg többet ingyenes szolgáltatásunkról. A Fortinet Cyber Threat Assessment Program segítségével felmérheti hálózata valódi kitettségét a kiberfenyegetettségnek.