Erre figyeljen, mielőtt kiengedi a gyerekét az internetre

Soha nem töltöttek annyi időt együtt a családok, mint az elmúlt másfél évben. A lakás egyszerre vált munkahellyé, tanteremmé és szórakoztatóközponttá. Mindebben az internet központi szerephez jutott.

A gyerekek biztonságos internet-használata már régóta fontos, de gyakran eléggé elhanyagolt téma. A „home office” elterjedése óta jól látszik, hogy a munka – tanulás – játék funkciók keveredése miatt a gyerekek akár a munkavégzés biztonságát is veszélyeztethetik. Itt az ideje tehát alaposabban is átgondolni a családi „kiberhigiéniát”!

A legfontosabb dolgok, amikre figyelniük kell az internetező gyerekeknek

Fontos tippek, amit a szülőknek, nevelőknek, tanároknak át kell adniuk a gyerekek számára:

1.

Sok gyerek nincs tisztában azzal, hogy milyen információkat adhat át, oszthat meg másokkal. A személyes adatok védelme kiemelt fontosságú: soha nem szabad az interneten ismeretlen személynek kiadni a gyereknek saját nevét, lakcímét, a telefonszámát, jelszavát. Nem szabad elárulni azt sem, hogy melyik iskolába jár, nem szabad magáról fényképeket feltölteni. Ha bárki ilyen információkat kér, azonnal a szülőkhöz, tanárokhoz kell fordulni. Tudatosítani kell, hogy internetre kikerült információkat bárki láthatja, azokat nagyon nehéz onnan leszedni.

2.

Az interneten megismert emberek valódi identitása bizonytalan. Lehet, hogy az online megismert gyerek, fiatal nem az, akinek mondja magát. Soha nem szabad felügyelet nélküli találkozót megbeszélni a kizárólag csak az internetről ismert “baráttal”.

3.

Óvatosnak kell lenni az új, korábban nem használt weboldalakkal szemben is. Egyesek közülük ingyen letölthető zenéket, játékokat, filmeket vagy épp szoftvereket kínálhatnak. Ezek az oldalak gyakran tartalmaznak vírust, kémszoftvert, vagy más ártalmas kódot. Egyesek adatokat lopnak, mások a felhasználó tudta nélkül bekapcsolják a kamerát. 

4.

Nem szabad rákattintani semmilyen gyanús linkre és különösen óvatosnak kell lenni a csatolmányokkal. Ezek veszélyes kártevőket tartalmazhatnak. (A Fortinet ingyenes tréningje segít a gyanús linkek és csatolmányok felismerésében – ezt inkább a szülőknek, tanároknak ajánljuk.)

5.

Figyelni kell a számítógépek frissítésére, beleértve a gyermek gépét, kütyüjeit is. A szoftverek gyártói a felfedezett sebezhetőségekre rendszeresen adnak ki biztonsági foltokat (patcheket). A frissítések figyelmen kívül hagyása, elnapolása, vagy a már nem támogatott operációs rendszerek (pl. Windows 7) használata komoly veszélyforrás lehet.

6.

Tilos másokat sértő posztokat kitenni, vagy ilyenekre válaszolni. Ez elmérgesedő vitákhoz vezethet, de az is lehetséges, hogy az eredeti poszt eleve provokatív céllal született. Dühítő, kényelmetlen posztba futva legjobb megmutatni azt egy megbízható felnőttnek.

A munkára használt gép semmi másra nem való

A legtöbb munkahely számítógépet is biztosít az otthoni munkához. Fontos tudatában lenni, hogy ez ugyan a család lakhelyén működik, az mégis a munkahely, nem pedig az otthon része. Ahogy ezt már korábban is leírtuk, kiberbiztonsági okokból nem megengedhető, hogy a gyerekek a munkára használt gépen írják a leckéjüket, játszanak, használják a közösségi hálókat. A munka és a családi élet informatikai elkülönítése az egyik legfontosabb alapszabály.

Összegzés

A gyerekek ma már gyakran hamarabb használják a digitális eszközöket, mint ahogy beszélni kezdenének. Sok általános iskolás gyerek jobban kezeli a közösségi oldalakat, a játékprogramokat, a filmszerkesztőket, mint szülei. Ez a magabiztos kezelés azonban nem jelenti azt, hogy tisztában lennének az internet veszélyeivel is. Amíg a munkahelyükre jártak a szülők, sokszor nem is sejthették, mit is csinálnak a gyerekeik az interneten. A COVID-19 járvány hatására bevezetett otthoni munkavégzés jól alkalom arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk a gyerekek „internetes higiéniájának”.

Értesüljön legfrissebb tartalmainkról,
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Fortinet

KKV

Konfigurátor

Bizonytalan mely Fortinet megoldásra van szüksége? Segítünk!

Konfigurátorunk segítségével most megtudhatja, mely Fortinet eszközben/ szolgáltatásban érdemes gondolkodnia, hogy kompromisszummentes védelmet biztosíthasson vállalata számára.

1
2
3
4
5

1.Lépés

Szükségünk lesz pár cégére vonatkozó információra

2.Lépés

Az adathasználatról

Pl.: Egy kisebb iroda, ahol jellemzően csak szöveges fájlokkal dolgoznak alacsony adatmennyiséget, míg egy stúdió, ahol egy publikus felhő tárhelyre mentik a média anyagokat magas adatmennyiség használatot jelent.

3.Lépés

Funkciók, melyekre szüksége lehet

4. LÉPÉS

A megadott adatok alapján javasolt Fortinet megoldások

FortiGate-30E eszköz

FortiGate-60E eszköz

FortiGate-100E eszköz

FortiGate-200E eszköz

FortiClient EMS

FortiClient VPN

Fortinet Unified Threat Protection

FortiToken

5.Lépés

Ajánlat pontosítása

Szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy kalkulátorunk kizárólag tájékoztató jellegű adatokkal szolgál, azok nem tekinthetőek teljes értékű ajánlatnak. Amennyiben szeretne teljesebb képet kapni, és szeretné, ha szakértő kollégáink vizsgálnák meg egyedi igényeit, kérjük töltse ki az alábbi adatlapunkat.

INGYENes Fortinet CTAP DEMÓ

Ismerkedjen meg testközelből a Fortinet Security Fabric előnyeivel!

Töltse le brosúránkat, tudjon meg többet ingyenes szolgáltatásunkról. A Fortinet Cyber Threat Assessment Program segítségével felmérheti hálózata valódi kitettségét a kiberfenyegetettségnek.