Hogyan észlelhetjük és háríthatjuk el hatékonyan a kiberfenyegetéseket?

A kibertámadások egyre kifinomultabbá válásával a biztonsági csapatoknak egyre tovább tart a kiberbiztonsági incidensek kivizsgálása és az arra való megfelelő reakció. Éppen ezért kritikus fontosságú, hogy a vállalatok:

  • olyan átfogó rendszert alakítsanak ki, amelyet könnyen átlátnak.
  • amennyire csak tudják egyszerűsítsék az elemzési és probléma megoldási folyamataikat.
  • erősítsék meg a hálózatok gyenge pontjainak védelmét.

A különböző gyártótól származó biztonsági eszközök együttes használata és a „széttöredezett belső IT-rendszerek” a kiberbűnözőknek kedveznek, hisz ténykedéseiket észrevétlenül elrejthetik a „vakzónákban.” Az ilyen rendszerek esetén előbb-utóbb biztosan számolhatunk egy kiberbiztonsági incidenssel, amelynek felderítése és a kialakult problémák megoldása hosszú és költséges művelet.  

Sajnos elmúltak már azok az idők, amikor a vállalati IT-s szakembereknek elég volt egy végpontvédelmi szoftvert telepíteniük. Egy új, holisztikusabb megközelítésre van szükség. Ezekhez a kihívásokhoz egységes hálózati észlelési és válaszadási (NDR), végponti észlelési és válaszadási (EDR) és következő generációs tűzfal (NGFW) megoldások kombinált használatára van szükség. Ezek segítségével könnyedén, mindennemű késlekedés nélkül kivizsgálhatják a nem kívánt incidenseket.

Egységes rendszer a megfelelő védelem érdekében

A FortiGate NGFW, FortiNDR Cloud és FortiEDR termékhármas egységes védőburkot képezhet törékeny vállalati adatvagyonunk körül. Egyesíthetjük a hálózaton átfolyó adatok védelmét, nagy pontosságú kiberbiztonsági észlelésekhez férhetünk hozzá, valamint egy igazán átfogó, incidenskezelési központ révén adhatunk „ellenszert” a biztonsági csapatunk kezébe.

Az így kialakított rendszer esetében a biztonsági események automatikus korrelációja és elemzése történik. Ez az integrált megközelítése a hálózatbiztonsági rendszernek az adatvédelem egy új szintjét hozhatja el a vállalkozások számára. Egy olyan összefüggő biztonsági rendszer alakítható ki, melyben a végpontok közötti átláthatóság és a fenyegetésekkel szembeni védekezés egyszerűen megvalósulhat.

Az integrált megoldás megkönnyíti az adott kontextusra vonatkozó információk és a kompromittálódásra utaló jelek megosztását, így segíthetjük a kiberbiztonsággal foglalkozó munkatársak hatékonyságát, ami jól koordinált válasz- és helyreállítási stratégiát eredményez.

Az átfogó hálózatbiztonsági megoldás előnyei

1. A támadások előzményeinek teljes átláthatósága

A fenti kialakított rendszer esetében a támadó nem tudja manipulálni a hálózati metaadatokat. Ez biztos alapot jelent a hálózatbiztonsági szakembereknek a legkifinomultabb támadások elhárításához. A FortiEDR és a FortiNDR felhőadatok korrelációjával, valamint AI/ML és szakértői elemzések alkalmazásával átfogó és pontos képet kaphatnak a támadási tevékenységekről. 

Ilyen események lehetnek például a hálózati felderítési próbálkozások, a port- és hálózati szkennelések, a jelszavak kompromittálódása vagy épp az ellopott hitelesítő adatok használata többek közt. A FortiNDR Cloud 365 napig megőrzi a hálózati metaadatokat, lehetővé téve az átfogó vizsgálatokat és az előzmények láthatóságát. Ezek az adatok biztosítják, hogy visszamenőleg is ki lehessen vizsgálni, hogy behatolhattak-e hálózatunkba.

2. A titkosított forgalomban megbúvó fenyegetések észlelése

A támadók egyre gyakrabban használnak titkosított adatforgalmi kapcsolatot, és a rosszindulatú tevékenységeket a hálózati forgalom irányításával kombinálják tevékenységük elrejtése érdekében. Ennek a kihívásnak a megoldása érdekében a kiberbiztonsági szakértők használhatják a FortiGate dekódolási funkcióját vagy bármely más visszafejtő eszközt. A FortiNDR segítségével ellenőrizhetik az SSL/TLS forgalmat, a FortiEDR végpontadatokkal párosítva pedig a támadási technikák széles skálájának észlelésére és kivizsgálására használhatják.

3. Végpontok valós idejű átláthatósága és teljes eszközleltár

Fedezze fel a hálózathoz csatlakoztatott bármely eszközt, beleértve a nem felügyelt OT/IoT-eszközöket és az „árnyékinformatikai” végpontokat, amelyekre nem vonatkoznak más biztonsági ellenőrzések és biztosítson ezek számára is megfelelő védelmet!

4. Csökkentett átlagos válaszidő

Az olyan eszközök segítségével, mint a párhuzamos keresés és az irányított „playbookok”, az elemzők széles körű vizsgálatokat végezhetnek, végpontok elkülönítését indíthatják el, vagy közvetlenül a FortiNDR Cloud konzolról tilthatják le a rosszindulatú IP-címeket a FortiEDR vagy a FortiGate NGFW használatával.

Több Fortinet technológia kombinálása a Fortinet Security Fabric platformon keresztül egyedülálló előnyöket biztosít az egyszerűsített kezelésen túl. A kombinált telemetriai adatok csökkentik a vizsgálati időt és egyszerűsítik a helyreállítási lépéseket egyetlen átlátható felületen keresztül.

5. Minimalizált fals pozitív eredmény

A FortiEDR és a FortiNDR Cloud integráció segít csökkenteni a fals pozitív találatok arányát. A gyanús kommunikációk vizsgálatakor a FortiEDR-ből lekérdezett végpontadatok képezik az alapokat:

  • Azokban az esetekben, amikor az URL-hez való kapcsolódást létrehozó végponti folyamat egy böngésző – ami általában nem rosszindulatú tevékenység – azt a kiberbiztonsági szakértő számára jelzi a rendszer.
  • Azokban az esetekben viszont, amikor az URL-kapcsolatot létrehozó folyamat nem böngésző, a FortiNDR Cloud azonnal gyanúsként azonosítja. Ebben a forgatókönyvben az integráció segít az elemzőknek különbséget tenni a gyanús, de jogos tevékenység, a fals pozitív és a megalapozott rosszindulatú tevékenység között. A kiberbiztonsági szakértő ezt követően egy FortiNDR Cloud „playbook” segítségével megvizsgálhatja a rosszindulatú URL-re irányuló összes kommunikációt a FortiEDR-n és a FortiGate NGFW-n keresztül.

Összegzés

A FortiEDR és FortiNDR adatoknak a FortiGate NGFW-vel való integrációja csak egy példa arra, hogy a Fortinet termékei és szolgáltatásai hogyan használhatók együtt a Fortinet Security Fabric platformon keresztül a cégek mindennapi tevékenységeinek hatékonyságának javítására, az észlelési és válaszadási folyamatok egyszerűsítésére. Tudjon meg többet a Fortinet nagyvállalati megoldásairól még ma!

Értesüljön legfrissebb tartalmainkról,
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Fortinet

KKV

Konfigurátor

Bizonytalan mely Fortinet megoldásra van szüksége? Segítünk!

Konfigurátorunk segítségével most megtudhatja, mely Fortinet eszközben/ szolgáltatásban érdemes gondolkodnia, hogy kompromisszummentes védelmet biztosíthasson vállalata számára.

1
2
3
4
5

1.Lépés

Szükségünk lesz pár cégére vonatkozó információra

2.Lépés

Az adathasználatról

Pl.: Egy kisebb iroda, ahol jellemzően csak szöveges fájlokkal dolgoznak alacsony adatmennyiséget, míg egy stúdió, ahol egy publikus felhő tárhelyre mentik a média anyagokat magas adatmennyiség használatot jelent.

3.Lépés

Funkciók, melyekre szüksége lehet

4. LÉPÉS

A megadott adatok alapján javasolt Fortinet megoldások

FortiGate-30E eszköz

FortiGate-60E eszköz

FortiGate-100E eszköz

FortiGate-200E eszköz

FortiClient EMS

FortiClient VPN

Fortinet Unified Threat Protection

FortiToken

5.Lépés

Ajánlat pontosítása

Szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy kalkulátorunk kizárólag tájékoztató jellegű adatokkal szolgál, azok nem tekinthetőek teljes értékű ajánlatnak. Amennyiben szeretne teljesebb képet kapni, és szeretné, ha szakértő kollégáink vizsgálnák meg egyedi igényeit, kérjük töltse ki az alábbi adatlapunkat.

INGYENes Fortinet CTAP DEMÓ

Ismerkedjen meg testközelből a Fortinet Security Fabric előnyeivel!

Töltse le brosúránkat, tudjon meg többet ingyenes szolgáltatásunkról. A Fortinet Cyber Threat Assessment Program segítségével felmérheti hálózata valódi kitettségét a kiberfenyegetettségnek.