A biztonságos jelszó és kétfaktoros hitelesítés fontosságáról

A technológia elképesztően gyorsan fejlődő világában már egy ideje létezik az az elképzelés, hogy a jelszavakat hamarosan leválthatja valamilyen más technológiai megoldás. Addig is azonban együtt kell élnünk a jelszókezelés hátrányaival: sajnos azt tapasztalhatjuk, a közelmúlt eseményein keresztül is, hogy a kiszivárgott hitelesítő adatok egyre több kibertámadás gerincét képezik. 

Ezen cikkünk mélyrehatóan foglalkozik azzal, hogy miért létfontosságúak a robusztus jelszavak digitális életünkben. Rámutatunk arra is, hogy a kiberbűnözők hogyan lopják el a személyes hitelesítő adatokat, mit kezdenek velük pontosan és hogy mit tehetünk ezek ellen.

A kiberbűnözők módszerei

A bűnözök különféle technikákat alkalmaznak a hitelesítő adataink megszerzésére, amelyek közül a leggyakoribbak az adathalász kampányok és az információlopó malwarek. Digitális világunkban e taktikák megismerése elengedhetetlen mind az egyének, mind a vállalatok számára, hogy felkészültek lehessenek a kiberfenyegetésekkel szemben.

A kiberbűnözők motivációi

A hitelesítő adatok megszerzésével a kiberbűnözők személyes és pénzügyi adatokhoz jutnak hozzá, lehetővé téve az online csalások különféle formáit, például a jogosulatlan vásárlásokat vagy a személyazonosság-lopást.

Ha nem saját maguk használják fel a megszerzett adatokat, akkor pedig értékesítik azokat: darkneten vannak olyan piacterek, ahol illegális kereskedelmet folytatnak ellopott felhasználónevek és jelszavak gyűjteményével.

Az erős jelszavak és a többtényezős hitelesítés jelentősége

A biztonságos, erős jelszavak létfontosságúak a mai digitális világban, mivel az exponenciálisan fejlődő technológia – például a mesterséges intelligencia és az ezeket futtató jellemzően GPU-k térnyerése – megkönnyítik a támadók számára a jelszavak feltörését. Fontos ezen kívül az egyedi jelszavak használata is. Még ha egy fiókhoz erős jelszava is van, az egyik platformon bekövetkező kiberbiztonsági incidens kompromittálhatja a többi fiókját is, ha ugyanazokat a hitelesítési adatokat használja. 

Számos egyedi és megfelelően erős jelszó kezelése azonban nehéz lehet az emberek számára. Ezen egy biztonságos jelszókezelő program segíthet. Ez lehetővé teszi, hogy egyetlen jelszót – a mesterjelszót – kelljen csak megjegyeznie. Miután ezt megadja, hozzáférhet az összes egyedi jelszavához. Ez nem csak a biztonságot növeli, hanem leegyszerűsíti a jelszókezelés kihívásait is.

Ezenkívül rendkívül fontos a kétfaktoros hitelesítés (2FA) használata, ahol csak lehetséges. A plusz egy, akár SMS, token, vagy épp e-mail formájában végbemenő hitelesítés segítségével drasztikusan csökkentheti az illetéktelen hozzáférés esélyét. Érdemes még az egyszeri bejelentkezési megoldásokat (SSO) is használni vállalati szinten. Az SSO leegyszerűsíti a felhasználók hozzáférését, miközben fenntartja a robusztus biztonsági szabványokat, így értékes kiegészítője bármely cég kiberbiztonsági stratégiájának. Lényegében a 2FA és az SSO kettős pillére hatékony és eredményes védelmet nyújthat digitális világunk fejlődő fenyegetései ellen, biztosítva, hogy vállalata adatai és rendszerei továbbra is védve maradjanak.

További megoldások a kiberbiztonság javítására

Az alábbiakban olyan megoldásokat mutatunk be, amelyeket a vállalatoknak érdemes lehet ismerniük és használniuk a kiberbiztonság további megerősítése érdekében:

Összegzés

Az erős jelszavak használata elengedhetetlen ahhoz, hogy személyes és vállalati adatvagyonunkat megóvjuk a kiberbűnözőktől. A fenyegetések megértése mellett fontos, hogy a vállalatok ismerjék a legújabb védekezési technológiákat és stratégiákat, amelyek megvédhetik azokat az egyre növekvő mennyiségű kibertámadásoktól.

Fedezze fel, hogyan biztosít a Fortinet Security Fabric platform széles körű, integrált és automatizált védelmet a vállalata teljes digitális támadási felületén, hogy egységes biztonságot nyújtson minden hálózaton, végponton és felhő platformon. Kérje szakértő tanácsadóink segítségét a cégreszabott kiberbiztonsági megoldás kiválasztásában!

Értesüljön legfrissebb tartalmainkról,
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Fortinet

KKV

Konfigurátor

Bizonytalan mely Fortinet megoldásra van szüksége? Segítünk!

Konfigurátorunk segítségével most megtudhatja, mely Fortinet eszközben/ szolgáltatásban érdemes gondolkodnia, hogy kompromisszummentes védelmet biztosíthasson vállalata számára.

1
2
3
4
5

1.Lépés

Szükségünk lesz pár cégére vonatkozó információra

2.Lépés

Az adathasználatról

Pl.: Egy kisebb iroda, ahol jellemzően csak szöveges fájlokkal dolgoznak alacsony adatmennyiséget, míg egy stúdió, ahol egy publikus felhő tárhelyre mentik a média anyagokat magas adatmennyiség használatot jelent.

3.Lépés

Funkciók, melyekre szüksége lehet

4. LÉPÉS

A megadott adatok alapján javasolt Fortinet megoldások

FortiGate-30E eszköz

FortiGate-60E eszköz

FortiGate-100E eszköz

FortiGate-200E eszköz

FortiClient EMS

FortiClient VPN

Fortinet Unified Threat Protection

FortiToken

5.Lépés

Ajánlat pontosítása

Szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy kalkulátorunk kizárólag tájékoztató jellegű adatokkal szolgál, azok nem tekinthetőek teljes értékű ajánlatnak. Amennyiben szeretne teljesebb képet kapni, és szeretné, ha szakértő kollégáink vizsgálnák meg egyedi igényeit, kérjük töltse ki az alábbi adatlapunkat.

INGYENes Fortinet CTAP DEMÓ

Ismerkedjen meg testközelből a Fortinet Security Fabric előnyeivel!

Töltse le brosúránkat, tudjon meg többet ingyenes szolgáltatásunkról. A Fortinet Cyber Threat Assessment Program segítségével felmérheti hálózata valódi kitettségét a kiberfenyegetettségnek.