Legyen résen – a karácsonyi szezonban a kiberbűnözők még aktívabbak

A karácsonyi ünnepek időszaka kiemelkedően vonzó a csalók és kiberbűnözők számára, akik kihasználják az emberek megnövekedett online aktivitását és a nagyobb volumenű vásárlásokat. Az ajándékvásárlási láz ma már összekapcsolódik az online tranzakciók növekedésével, és a bűnözők ki is használják a fogyasztók hajlamát a gyors és kényelmes online vásárlásra.

Az ünnepi időszakban az emberek több weboldalt / webshopot látogatnak meg, ajándékokat keresnek és részt vesznek online promóciókban, ami ideális teret teremt a csalók számára, hogy hamis weboldalakon, álhíreken vagy átverő kampányokon keresztül próbálják elérni áldozataikat.

Az emberek ilyenkor gyakran kevésbé figyelnek oda a kiberbiztonságra, és könnyebben célponttá válhatnak, miközben a kényelem és az ünnepi lelkesedés vezérli online tevékenységüket. Éppen ezért különösen fontos az extra óvatosság és az online biztonsági gyakorlatok fokozott alkalmazása ebben az időszakban, hogy megelőzzük a csalásokat és megőrizzük szenzitív adataink biztonságát.

Az alábbiakban bemutatunk néhány újonnan megjelenő fenyegetés-trendet, amelyekkel érdemes tisztában lenni és néhány „klasszikus” ünnepek alatt megjelenő támadási taktikát, amelyek várhatóan újra előkerülnek. Na és persze tippeket is adunk, hogy hogyan kerüljük el a bajt.

Új trend – azonnali házhoz-nem-szállítás

Míg az ünnepi időszakban vásárlók korábban a versenyképes árakat és szezonális promóciókat helyezték csak előtérbe, a fiatalabb fogyasztók sokszor elvárják, hogy a termékeik ugyanazon napon vagy legkésőbb másnap kiszállításra kerüljenek vagy átvehetők legyenek valamelyik közeli átvevőponton. Ezen szolgáltatásért a Z generáció tagjai (1996 és 2010 között születettek) hajlandóak is többet fizetni.

Ezt megfigyelve a kiberbűnözők új módszerekkel álltak elő, hogy kihasználják a vásárlók gyorsabb szállítási időkre vonatkozó preferenciáit: ezeknek a csalási kísérleteknek a legtöbbje szöveges üzenetek formájában érkezik. Gyakran arról tájékoztatják a címzettet, hogy van egy szállítási késedelem vagy épp közelgő kézbesítés, és kérik, hogy egy linkre kattintva pontosítsák a nevet, a szállítási címet vagy egyéb személyes adatokat.

Amint a rosszindulatú hivatkozásra kattintanak, a támadók elérhetik a felhasználó érzékeny információit, akár elolvashatják a mobiljuk gyorsítótárazott adatait, és hozzáférhetnek például azokhoz a felhasználónevekhez és jelszavakhoz, amelyeket gyakran használnak az alkalmazásokban és weboldalakon.

Fontos, hogy az ünnepek alatt figyelmet fordítsunk a szállítási értesítésekre, de kerüljük az ismeretlen hivatkozásokra való kattintást, hogy megőrizzük személyes adataink biztonságát!

Utazással kapcsolatos átverések

Ahogy közeledik a karácsony, úgy nő az utazási szándék a lakosság körében: a repülőterek és szállodák igazán mozgalmas ünnepi szezonra készülnek. Sajnálatos módon azonban a kiberbűnözők ezt a trendet is igyekeznek a saját javukra fordítani.

A kiberbűnözők által regisztrált hamis domainek száma (főleg légitársaságok ügyfélszolgálatának vagy épp utazási iroda weboldalának álcázva) drasztikusan megnőtt az elmúlt időszakban. Habár ezek az oldalak általában meglepően hasonlítanak a legitim oldalakhoz, a kiberbűnözők hamis telefonszámokat tesznek közzé rajtuk. Amikor a csalók ügynöknek álcázva fogadják a vevő hívását, átverik azokat és nem létező foglalásokat számláznak ki, vagy irányítják azonnali fizetést lehetővé tévő adathalász webhelyre.

Nem digitális csalás ugyan, de figyeljünk az egyik leggyakoribb csalásra a „kamu taxis” trükkre is, mely során a nem hivatalos taxisok elképesztően magas árakat számolnak fel az utazóknak. Olyan csalókra is érdemes figyelni, akik hiteles jelvényekkel rendelkező repülőtéri tisztviselőknek látszanak, de az embereket a kamu taxisokhoz is irányíthatják.

Érdemes résen lenni az autókölcsönzőkkel is. Előfordul, hogy az ügynökségek díjat számolnak fel olyan károkért, amelyek már léteztek mikor kibéreltük a gépjárművet. A saját védelmünk érdekében készítsünk egy gyors videofelvételt a kölcsönzött autóról, mielőtt elhagynánk az autókölcsönző telephelyét, és bizonyosodjunk meg arról, hogy az autókölcsönző ügynöke látja is, ahogy ezt megtesszük.

Egyéb gyakori ünnepi szezonális csalások közé tartozik a hamis bankautomaták és ingyenes Wi-Fi hotspotokkal kapcsolatos adathalász támadások – ezekre is érdemes kiemelten figyelni az ünnepek alatt.

Mire figyeljünk még oda – a klasszikusnak mondható trükkök

A kiberbűnözők idén is klasszikusnak mondható csalásokkal próbálják átverni a gyanútlan vásárlókat az ünnepek alatt:

Hogyan védekezzünk a csalásokkal szemben?

A kiberbűnözők mindent megtesznek annak érdekében, hogy kihasználják az ünnepi vásárlási lázt, azonban számos egyszerű mód van arra, hogy megvédje adatait és pénztárcáját ebben a sűrű időszakban:

Összegzés

A karácsonyi időszakban érdemes különösen óvatosnak lenni, és emlékeztetni magunkat arra, hogy az óvatlanság a kibertérben könnyen a feje tetejére állíthatja az ünnepeket. Emlékezzen arra, hogy ha valami túl jónak tűnik, valószínűleg nem igaz: bár lehetséges jó üzleteket találni az interneten, az rendszerint gyanús, ha az árak szokatlanul alacsonyak, és emellett a termékből rengeteg is áll rendelkezésre. A kiberbiztonsági tudatosság és az alapvető óvintézkedések betartása segíthet abban, hogy az ünnep tényleg boldog és gondtalan legyen mindenki számára.

Értesüljön legfrissebb tartalmainkról,
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Fortinet

KKV

Konfigurátor

Bizonytalan mely Fortinet megoldásra van szüksége? Segítünk!

Konfigurátorunk segítségével most megtudhatja, mely Fortinet eszközben/ szolgáltatásban érdemes gondolkodnia, hogy kompromisszummentes védelmet biztosíthasson vállalata számára.

1
2
3
4
5

1.Lépés

Szükségünk lesz pár cégére vonatkozó információra

2.Lépés

Az adathasználatról

Pl.: Egy kisebb iroda, ahol jellemzően csak szöveges fájlokkal dolgoznak alacsony adatmennyiséget, míg egy stúdió, ahol egy publikus felhő tárhelyre mentik a média anyagokat magas adatmennyiség használatot jelent.

3.Lépés

Funkciók, melyekre szüksége lehet

4. LÉPÉS

A megadott adatok alapján javasolt Fortinet megoldások

FortiGate-30E eszköz

FortiGate-60E eszköz

FortiGate-100E eszköz

FortiGate-200E eszköz

FortiClient EMS

FortiClient VPN

Fortinet Unified Threat Protection

FortiToken

5.Lépés

Ajánlat pontosítása

Szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy kalkulátorunk kizárólag tájékoztató jellegű adatokkal szolgál, azok nem tekinthetőek teljes értékű ajánlatnak. Amennyiben szeretne teljesebb képet kapni, és szeretné, ha szakértő kollégáink vizsgálnák meg egyedi igényeit, kérjük töltse ki az alábbi adatlapunkat.

INGYENes Fortinet CTAP DEMÓ

Ismerkedjen meg testközelből a Fortinet Security Fabric előnyeivel!

Töltse le brosúránkat, tudjon meg többet ingyenes szolgáltatásunkról. A Fortinet Cyber Threat Assessment Program segítségével felmérheti hálózata valódi kitettségét a kiberfenyegetettségnek.