Itt vannak a legfontosabb információk a Fortinet 2023-as biztonsági csúcstalálkozójáról

A Fortinet éves biztonsági csúcstalálkozója nemrégiben került megrendezésre, melyen több mint 500 felsővezető, iparági szakértő és kiberbiztonsági guru gyűlt össze. A kétnapos rendezvény alatt számos előadás és kerekasztal-beszélgetés során a kibervédelemmel kapcsolatos legfontosabb kérdésekről volt szó. Cikkünkben most bemutatjuk, hogy a szakma nagyjai miként vélekednek a jelenlegi trendekről, mi az amivel hazai vállalkozóként érdemes tisztában lennünk.

Az AI jelentősége a kiberbiztonságban

A mesterséges intelligencia (AI) sok cég számára az egyik legvonzóbb megoldássá vált idén, mert szinte elképzelhetetlen szintre fejlődött, miközben megfizethető vált a kisebb vállalkozások számára is.

Az AI számtalan területen lehet a hasznunkra, segíthet jobb döntéseket hozni, gyorsan összegyűjteni és rendszerezni információkat és emberi beavatkozás nélkül döntéseket hozni. A benne rejlő lehetőségek miatt az AI egyre fontosabb szerepet játszik a kiberbiztonsági események észlelésében és az azokra való reagálásában, a Fortinet is már évek óta használja aktívan ezt a technológiát megoldásaiban.

Az érmének azonban két oldala van. Érdemes résen lennünk, hisz az eszközök a kiberbűnözők számára is adottak, amivel sajnos élnek is. Amit cégvezetőként tehetünk, hogy alkalmazottainkat felkészítjük, oktatjuk arra, hogy hogyan kezeljék biztonsággal a különböző mesterséges intelligencia alkalmazásokat, és figyelmeztetjük őket a technológiai fejlődéssel járó új veszélyforrásokra, szofisztikáltabb támadásformákra.

Kockázatkezelési és válságkezelési stratégia fontossága

Ahogy külföldön, sajnos idehaza is probléma, hogy a vállalkozások egy vírusírtó vagy akár egy komolyabb kiberbiztonsági megoldás megvásárlásával és telepítésével letudtnak tekintik a védekezést. Bármilyen jó is az adott eszköz, áthatolhatatlan védelem nincs. Sokat tehetünk azonban azért, hogy mérsékeljük a felmerülő problémák súlyosságát. A védekezési technológia meglétén felül például legalább olyan fontos, hogy a vállalatok megfelelő folyamatokkal rendelkezzenek, tudják, mikor mit kell tenniük, és kit kell bevonni egy tényleges kiberbiztonsági incidens bekövetkeztekor.

Ennek a stratégiának a kulcsfontosságú elemei közé tartozik a megfelelő utasításlánc létrehozása, a „frontvonalon lévő” személyek felhatalmazása cselekvésre, valamint a megfelelő információmegosztás a csapattagok vagy a külső partnerek között.

Azon cégeknek, amelyeknek nincs ilyen stratégiájuk, vagy jelentős hiányosságaik vannak benne, és egy incidens során derül ez ki, az az esetek nagy részében jelentős pénzbe, leállásokba és a jó hírnévbe kerül.

Érdemes ezért a cégvezetőknek erőforrásokat fektetniük arra, hogy felkészülhessenek egy kiberbiztonsági incidensre. Fontos, hogy mindenkinek kulcsfontosságú szerepe van az incidensre adott válaszadásban, ezért érdemes összehívni a csapattagokat, beleértve a vezetőket, és együtt átmenni a lehetséges forgatókönyveken, vagy akár végrehajttatni egy zsarolóvírus-szimulációt.

Ezen felül a kockázatkezelésre érdemes nem úgy tekinteni, mint egy feladatra, amit évente egyszer meg kell csinálni. A vállalatok kiberbiztonsági kockázatai minden nap változnak – új fenyegetések, új vektorok, új sebezhetőségek tűnnek fel és az IT-infrastruktúránk is bármikor változhat. Éppen ezért létre kell hozni egy olyan rendszert, amely azonosítja ezeket a változásokat, és beépíti őket a cég válságkezelési stratégiáiba.

Kibertudatosság fontossága

A kiberbiztonsági megoldás és a válságkezelési stratégia mellett fontos a munkavállalók edukációja is. Sok kiberbűnöző még mindig az emberi tényezőt igyekszik kihasználni: például arra rávenni egy trükkel a dolgozókat, hogy egy hivatkozásra kattintsanak, letöltsenek egy fájlt vagy információt adjanak ki. Éppen ezért a munkavállalókat a cég első védelmi vonalának kell tekinteni.

Sajnos azonban gyakran figyelmen kívül hagyják őket a kiberbiztonsági költségvetés-tervezés folyamán, pedig az a cég, mely megszervezi munkatársai alapvető kibertudatossági képzését egyszerre fektet saját biztonságába és teremt plusz értéket dolgozói számára. Márpedig az elégedett – és immár a biztonsági szabályokkal tisztában lévő – munkavállalónál kevés jobb befektetésünk lehet manapság.

Éves vagy negyedéves biztonsági képzési modulok biztosításával segíthetünk az alkalmazottaknak észrevenni a fenyegetéseket és hatékonyan reagálni rájuk. Kiemelendő a Fortinet Network Security Expert (NSE) programja, melyhez a dolgozóink kulcsfontosságú kiberbiztonságú alapismeretekhez juthatnak hozzá. Ráadásul az angol nyelven elérhető képzések 1-3. szintjei teljesen ingyenesek!

Átfogó kiberbiztonsági megoldás használata

A céges IT-infrastruktúra egyes részein alkalmazott, különböző gyártótól származó megoldások megnövelik a céges hálózat és menedzselésük bonyolultságát. Az eszközök különálló architektúrákat képeznek, nem tudnak egymással hatékonyan kommunikálni, ezért amellett hogy átláthatatlanná teszik a hálózatot, kiberbiztonsági réseket teremtenek és rengeteg plusz feladat elé állítják a hálózatbiztonsági szakembereket, mivel nincs megfelelő rálátásuk, hogy mi is történik pontosan a vállalatnál. 

Éppen ezért érdemes olyan átfogó megoldást alkalmazni, melyet a Fortinet is biztosít. A Fortinet átfogó, megfizethető, automatizált rendszere egyszerűen kezelhetővé és átláthatóvá teszi a hálózati infrastruktúrát. A gyártó folyamatos fejleszti eszközkészletét és egyre több- és több funkciót implementálnak, hogy kielégíthessenek minden vállalati igényt.

Értesüljön legfrissebb tartalmainkról,
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Fortinet

KKV

Konfigurátor

Bizonytalan mely Fortinet megoldásra van szüksége? Segítünk!

Konfigurátorunk segítségével most megtudhatja, mely Fortinet eszközben/ szolgáltatásban érdemes gondolkodnia, hogy kompromisszummentes védelmet biztosíthasson vállalata számára.

1
2
3
4
5

1.Lépés

Szükségünk lesz pár cégére vonatkozó információra

2.Lépés

Az adathasználatról

Pl.: Egy kisebb iroda, ahol jellemzően csak szöveges fájlokkal dolgoznak alacsony adatmennyiséget, míg egy stúdió, ahol egy publikus felhő tárhelyre mentik a média anyagokat magas adatmennyiség használatot jelent.

3.Lépés

Funkciók, melyekre szüksége lehet

4. LÉPÉS

A megadott adatok alapján javasolt Fortinet megoldások

FortiGate-30E eszköz

FortiGate-60E eszköz

FortiGate-100E eszköz

FortiGate-200E eszköz

FortiClient EMS

FortiClient VPN

Fortinet Unified Threat Protection

FortiToken

5.Lépés

Ajánlat pontosítása

Szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy kalkulátorunk kizárólag tájékoztató jellegű adatokkal szolgál, azok nem tekinthetőek teljes értékű ajánlatnak. Amennyiben szeretne teljesebb képet kapni, és szeretné, ha szakértő kollégáink vizsgálnák meg egyedi igényeit, kérjük töltse ki az alábbi adatlapunkat.

INGYENes Fortinet CTAP DEMÓ

Ismerkedjen meg testközelből a Fortinet Security Fabric előnyeivel!

Töltse le brosúránkat, tudjon meg többet ingyenes szolgáltatásunkról. A Fortinet Cyber Threat Assessment Program segítségével felmérheti hálózata valódi kitettségét a kiberfenyegetettségnek.