9 tipp, hogy hatékonyabb rendszergazdává válj

Rendszergazda vagy? Akkor egy nyelvet beszélünk. (Mivel magázódó, rendszergazdával még nem találkoztunk, ezért én is letegeztelek – remélem nem gond!)

Valahol azt olvastam, hogy a rendszergazda olyan, mint Han Solo (szerencsére neked nem kell elmagyaráznom, ki is az): meg kell oldania – általában egyszerre – ennek és annak a problémáit, állandóan, minden témában a topon kell lennie, és közben persze gondoskodni kell róla, hogy ne omoljon össze valamelyik rendszer.

Így legyél hatékonyabb rendszergazda

Szeretnénk segíteni, hogy mindezt a lehető legkevesebb súrlódás árán megvalósíthasd. Következzen néhány tanács, amit tapasztalt, sikeres rendszergazdáktól gyűjtöttünk össze.

1.

Legyél barátságos, legyél kedves, mutasd magadból a legjobbat!
Talán meglep, hogy ezzel kezdjük a felsorolást, de ez mindennek az alapja. Gondolj bele, hogy te vagy a “híd” az emberi lények (igen, az állandóan valamit akaró, “bénázó” munkatársaid is azok) és a technológia, “a rendszer” között. Ne “kockaként” tekints magadra. Diplomata vagy és túravezető, aki segít kollégáinak tájékozódni a tech-dzsungelben.

2.

Monitorozd a rendszeredet!
Egy IT rendszer pontosan olyan, mint egy kisgyerek: a fél szemedet állandóan rajta kell tartanod. Ha egy pillanatra nem figyelsz oda, azonnal történik valami baj.
Ne higgy a látszatnak! Attól, hogy a felszínen éppen minden rendben van, a háttérben mindig történhet valami lidérces dolog.
Gondoskodj róla, hogy mindig teljes áttekintésed legyen a hálózatodról, és környezetéről, benne a memóriahasználatról, a hálózati forgalomról, a CPU-ról és a kapacitás-kihasználtságáról. Emellett figyeld az adatbázisokat és a felhasználók adatigényeit, hogy előre láthasd a jövőbeli kapacitás-igényeket.
Jelöld ki a rendszer működésének alapállapotát, és állíts be egy figyelmeztetést arra az esetre ha ettől eltérne. Egy proaktív jelzőrendszer fél siker!

3.

Készíts katasztrófa utáni helyreállítási tervet!
Fel vagy készülve egy informatikai katasztrófára? Ne bízz a csodában, készülj a legrosszabbra! Ne csak azokra a hibákra, amik az egész adatközpontodat érintik, hanem azokra is, amik csak egyetlen rendszer működését befolyásolják.
Mindenképpen szerepeljen ebben a tervben, kinek mi a dolga akkor, ha éppen távol vagy az irodától, amikor beüt a krach. Ne engedd, hogy kitörjön az emberek között a pánik, készítsd fel őket idejében!

4.

Lásd el a felhasználókat információkkal!
Az informált felhasználó mindig magabiztos, boldog, és ami a legfontosabb: BIZTONSÁGOS felhasználó. Fontos, hogy mindig tudjanak róla, ha valamilyen frissítés, vagy más változás várható. Mindig kommunikáld ezeket világosan, röviden, de mindenek előtt barátságosan.

Videó lejátszása

Ebből a videóból megtudhatod, hogy az IT vezetők élete mennyi kihívást rejteget.

5.

Legyen mindenről biztonsági mentésed!
Ha csak egyetlen tanácsunkat akarod megfogadni, akkor legyen ez. Egy alapos biztonsági mentési renddel nem csak a rád bízott adatokat, de a szakmai karriered is megmentheted. Természetesen a mentés és a helyreállítás folyamatát is tesztelned kell.

6.

Ellenőrizd a naplófájlokat!
A log fájlok rendszeres ellenőrzésével rengeteg hibáról, figyelmeztetésről értesülhetsz, még mielőtt azok az egész rendszert érintenék. Ne aggódj, nem kell a végtelen mennyiségű naplófájlt egyenként végignézned – rengeteg olyan eszköz létezik, amelyikkel ez gyorsan és egyszerűen elvégezhető.

7.

Vezess be erős biztonsági szabályokat!
A biztonsági intézkedéseknek illeszkedniük kell a védendő adatokhoz. Vezess be szerepkörhöz kötött biztonságot, monitorozd a kritikus szolgáltatásokat és végezz sérülékenységi és penetrációs teszteket!
Figyeld a betörések és a betörési kísérletek jeleit, legyen terved a vészhelyzetekre, így tudd, hogy mikor és kinek kell jelentened a rendszert ért támadásokat.

8.

Dokumentáld a munkád!
Tudjuk, hogy a rendszergazdák többsége nem rajong ezért a feladatért, mégis fontos, hogy ez is megtörténjen.
Szerencsére nem kell regényeket írnod, de egy rendszer működtetésének és adminisztrálásának fontos része a dokumentálás. Készíts annyi feljegyzést, jegyzetet, hogyha esetleg történne veled valami (nem kívánjuk), holnap át tudja venni valaki a munkádat.

9.

Automatizálj mindent, amit lehet!
A munkád értékes, feladatod van bőven. Automatizálj minden, rendszeresen ismétlődő munkát. Érdemes elgondolkodnod a nagyon komplex feladatok automatizálásáról még akkor is, ha ezek viszonylag ritkábban ismétlődnek.

Túl sok a feladat? Bonyolult a munkád?

Érdemes lehet Fortinet eszköztárunkat áttekintened, hiszen rengeteg manuális munkát válthatsz ki a Fortinet integrált, rugalmasan kezelhető, automatizált biztonsági keretrendszerével.

Értesüljön legfrissebb tartalmainkról,
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Fortinet

KKV

Konfigurátor

Bizonytalan mely Fortinet megoldásra van szüksége? Segítünk!

Konfigurátorunk segítségével most megtudhatja, mely Fortinet eszközben/ szolgáltatásban érdemes gondolkodnia, hogy kompromisszummentes védelmet biztosíthasson vállalata számára.

1
2
3
4
5

1.Lépés

Szükségünk lesz pár cégére vonatkozó információra

2.Lépés

Az adathasználatról

Pl.: Egy kisebb iroda, ahol jellemzően csak szöveges fájlokkal dolgoznak alacsony adatmennyiséget, míg egy stúdió, ahol egy publikus felhő tárhelyre mentik a média anyagokat magas adatmennyiség használatot jelent.

3.Lépés

Funkciók, melyekre szüksége lehet

4. LÉPÉS

A megadott adatok alapján javasolt Fortinet megoldások

FortiGate-30E eszköz

FortiGate-60E eszköz

FortiGate-100E eszköz

FortiGate-200E eszköz

FortiClient EMS

FortiClient VPN

Fortinet Unified Threat Protection

FortiToken

5.Lépés

Ajánlat pontosítása

Szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy kalkulátorunk kizárólag tájékoztató jellegű adatokkal szolgál, azok nem tekinthetőek teljes értékű ajánlatnak. Amennyiben szeretne teljesebb képet kapni, és szeretné, ha szakértő kollégáink vizsgálnák meg egyedi igényeit, kérjük töltse ki az alábbi adatlapunkat.

INGYENes Fortinet CTAP DEMÓ

Ismerkedjen meg testközelből a Fortinet Security Fabric előnyeivel!

Töltse le brosúránkat, tudjon meg többet ingyenes szolgáltatásunkról. A Fortinet Cyber Threat Assessment Program segítségével felmérheti hálózata valódi kitettségét a kiberfenyegetettségnek.