Így védekezzen az adathalászat ellen

Az adathalászat (phishing), a kiberbűnözés egy sajátos formája, ami ma az egyik legnagyobb biztonsági veszélyforrás a cégek számára.  A bűnözők a hiszékenységre alapozva, pszichológiai manipulációkat alkalmazva próbálják rávenni az áldozatokat bizonyos cselekedetek elvégzésére.

Bár az adathalászok számos technikát alkalmaznak, leggyakrabban e-mailekkel és SMS-ekkel veszik célba az értékes adatokkal rendelkező személyeket. A műveletben fontos szerepet játszanak a megbízható webhelyeket imitáló hamisított weboldalak is, mivel ezek segítségével próbálják elaltatni az áldozatok éberségét.

A cégek e-mailbiztonsági szoftverekkel, a webcímek szűrésével védekezhetnek az adathalászok támadásai ellen, a legfontosabb azonban a munkatársak képzése, az éberségük fenntartása.

Az adathalászat formái

A kiberbűnözők leleményessége szinte kimeríthetetlen. Ennek megfelelően szinte naponta bukkannak fel új, korábban nem ismert adathalász trükkök, vagy a régi módszerek új variációi. Összeállításunkban ezért csak a leggyakrabban alkalmazott fogásokat ismertetjük.

1. E-mail phishing

A bűnözők egy céges munkatárs, partner, esetleg egy pénzintézet, vagy hatóság nevével visszaélve írnak levelet és valamilyen érzékeny adatok (banki felhasználónév és jelszó, kártyaszám) megadását kérik. Minél hivatalosabbnak és mindinkább az adott személyre szabottnak tűnik a levél, annál nagyobb a siker esélye. (Ezeket a leveleket egyszerre, nagy tömegben küldik ki.

Az SMiShing nagyon hasonló az e-mailes támadáshoz. Eredményességét annak köszönheti, hogy az SMS-ekre kevésbé gyanakodnak az emberek, mint az e-mailekre.

Hogyan ismerhető fel az adathalász e-mail?

2. Spear Phishing

Miközben az e-mailes adathalászat a spamekhez hasonlóan egyszerre nagyon sok embert támad, a spear phishing egyetlen, kiválasztott ember ellen irányul. Az áldozatot rendszerint több e-maillel, illetve több üzenőalkalmazáson keresztül is bombázzák üzenetekkel.

3. Whaling (bálnavadászat)

Az adathalászatnak ez a formája lényegében a spear phishing egy alfaja. Jellemzője, hogy mindig a vállalat legfelső vezetői, esetleg a tulajdonosok ellen irányul. Ezek az emberek azok, akik a cég szempontjából a legfontosabb, legérzékenyebb anyagokhoz is hozzáférnek. A hackerek számára a befektetett munka / nyereség arány itt rendkívül kedvező.

4. Baiting

Ennél a módszernél arra próbálják rávenni a címzettet, hogy nyissa meg az üzenetben lévő (kártékony) csatolmányt. A baiting akkor működik, ha sikerül valamivel felkelteni a címzett figyelmét. (Az erős érzelmi töltéssel rendelkező politikai-társadalmi üzenetek gyakran elaltatják a címzettek éberségét.) Egy nagy visszhangot kapott cikket, vagy könyvet tartalmazó fájl helyett azonban egy vírust tartalmazó fájt nyílnak meg.

5. Hamisított weboldalak

A hamis weboldalak (pl. banki oldalak, adóhatóság oldalai) segítségével hackerek adatokat gyűjtenek, vagy malware-eket (pl. zsarolóvírusokat) terjeszthetnek. Ezek a weboldalak jól ismert webhelyek (banki, állami ügynökségi, ismert kereskedelmi oldalak) utánzatai, melyek a biztonság érzetét keltik a látogatókban.

A hamis weboldalak elkerülése érdekében különösen fontos kiberbiztonsági tréningeken képezni a munkatársakat, partnereket, beszállítókat. Ilyenkor mindenképpen fontos elmondani, hogy csak a https kezdetű URL-lel ellátott weboldalakban szabad megbízni és csak a lakat jellel jelölt weboldalak támogatják a biztonságos (titkosított) kommunikációt.

(Sajnos már ez a módszer sem bombabiztos. Nemrég hackerek az ENSZ honlapját hamisítva ezeket a biztonsági jegyeket is megjelenítették, hisz azok inkább csak kicsivel több extra munkát igényel.)

6. Voice Phishing (Vishing)

A kiberbűnözők képesek a telefonokat is meghackelve hivatalos személyek (adóellenőr, nyomozó hatóság) valós telefonszámát kijelezve az áldozatot felhívni és határozott fellépéssel, folyamatos nyomásgyakorlással adatok küldésére, vagy pénz átutalására rávenni.   

A legújabb “deepfake” technológiák segítségével az eredeti hangminták alapján építhetők új üzenetek, így akár a dolgozó főnöke (annak a hamisított hangja) is küldhet utasítást egy nagyobb összeg átutalására.

7. Tech support csalás

A magukat belső -, vagy külső informatikai támogatónak feltüntető, általában meggyőző e-mail címmel jelentkező csalók valamilyen ürüggyel távoli hozzáférést kérnek a számítógéphez. Ha ezt megkapták, a gépen található jelszavakat, kártyaszámokat lopják el, vagy arra kémprogramot telepítenek.

Hatékony adathalászat elleni védelem

A hatékony adathalászat elleni védekezés három összetevőből áll:

1. Kiberbiztonsági éberség és tréning

Miközben a munkatársak viselkedése a biztonsági problémák egyik fő forrása, ők fontos szerepet játszanak a megoldásban is. Az esetek 63 százalékában éppen a cég munkatársai fognak gyanút és ők hívják fel a figyelmet az adatlopási kísérletre. Az IT biztonsági vezetők elismerik a kiberbiztonsági éberségi tréningek fontosságát. A fejlett országokban a cégek több, mint felénél a prioritáslista tetején szerepel az informatikus és a végfelhasználók részére szervezett “cybersecurity awareness” tréning.

2. E-mail biztonság

Ez egy igen érett piac, ahol jelen vannak a kifejezetten az e-mail biztonságra szakosodott cégek ugyanúgy, mint a kiberbiztonsági megoldásszállítók, akik széles portfoliójukkal lefedik ezt a területet, valamint az infrastruktúrát gyártó cégek is ajánlanak ilyen megoldásokat. Függetlenül attól ki is a megoldásszállító az adathalász támadások megállításához 3 feltételt kell teljesíteni:

3. Webcímek szűrése

A webcímek szűrése (Web Address Filtering – WAF) egy olyan adatbázison alapul, ami a gyanús oldalakat tartalmazza. A WAF vagy engedélyezi a biztonságos oldalakhoz való hozzáférést (whitelisting), vagy tiltja a korábban adathalászatra és malware-terjesztésre használtakat (blacklisting). A gyanús oldalak listájának dinamikus változása miatt az élvonalbeli cégek gépi tanulást és előfizetésen alapuló felderítő rendszereket alkalmaznak.

Hogyan állíthatók meg az adathalász támadások?

A sikeres adathalász támadások megelőzése érdekében a következőket érdemes tenni:

Összegzés

Az adathalászat a kiberbűnözés egyik legalattomosabb formája, hiszen a munkatársak által használt eszközökön keresztül támad. Miközben rendkívül fontos a dolgozók folyamatos képzése, komoly eredményeket csak a megfelelő, célzott kiber- és hálózatbiztonsági eszközök és ezek szakértő támogatása, a megfelelő éberség, illetve a tudatosság hozhat.

Akár oktatásaink akár a Fortinet e-mailbiztonsági megoldásai  után érdeklődik javasoljuk, hogy vegye fel velünk a kapcsolatot, kollégáink készségesen állnak rendelkezésére.

Értesüljön legfrissebb tartalmainkról,
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Fortinet

KKV

Konfigurátor

Bizonytalan mely Fortinet megoldásra van szüksége? Segítünk!

Konfigurátorunk segítségével most megtudhatja, mely Fortinet eszközben/ szolgáltatásban érdemes gondolkodnia, hogy kompromisszummentes védelmet biztosíthasson vállalata számára.

1
2
3
4
5

1.Lépés

Szükségünk lesz pár cégére vonatkozó információra

2.Lépés

Az adathasználatról

Pl.: Egy kisebb iroda, ahol jellemzően csak szöveges fájlokkal dolgoznak alacsony adatmennyiséget, míg egy stúdió, ahol egy publikus felhő tárhelyre mentik a média anyagokat magas adatmennyiség használatot jelent.

3.Lépés

Funkciók, melyekre szüksége lehet

4. LÉPÉS

A megadott adatok alapján javasolt Fortinet megoldások

FortiGate-30E eszköz

FortiGate-60E eszköz

FortiGate-100E eszköz

FortiGate-200E eszköz

FortiClient EMS

FortiClient VPN

Fortinet Unified Threat Protection

FortiToken

5.Lépés

Ajánlat pontosítása

Szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy kalkulátorunk kizárólag tájékoztató jellegű adatokkal szolgál, azok nem tekinthetőek teljes értékű ajánlatnak. Amennyiben szeretne teljesebb képet kapni, és szeretné, ha szakértő kollégáink vizsgálnák meg egyedi igényeit, kérjük töltse ki az alábbi adatlapunkat.

INGYENes Fortinet CTAP DEMÓ

Ismerkedjen meg testközelből a Fortinet Security Fabric előnyeivel!

Töltse le brosúránkat, tudjon meg többet ingyenes szolgáltatásunkról. A Fortinet Cyber Threat Assessment Program segítségével felmérheti hálózata valódi kitettségét a kiberfenyegetettségnek.